Üzemelés, ellenőrzés, karbantartás | Hiszünk a játék örömében

Üzemelés, ellenőrzés, karbantartás

Cégünk üzemelési-, ellenőrzési- és karbantartási útmutatóját az alábbiakban olvashatja. Az útmutatót igény szerint akár le is töltheti itt: VVZ Játszóterek Kft. - Üzemelési-, ellenőrzési- és karbantartási útmutató

 

Üzemelési-, ellenőrzési- és karbantartási útmutató


Játszótér-, fitness- és street workout eszközökre, valamint parkour- és
gőrdeszkapálya elemekre vonatkozóan


A VVZ Játszóterek Kft. által forgalmazott, Veríme v Zábavu, s.r.o. vállalat által gyártott eszközök megfelelnek a játszótéri eszközökre vonatkozó STN EN 1176 szabványoknak, a kültéri fitness-és street workout eszközökre vonatkozó STN EN 16 630 szabványoknak, a gőrdeszka pályák elemeire vonatkozó STN EN 14 974 szabványoknak, a parkour akadálypályákra vonatkozó STN EN 16 899 szabványoknak, valamint minden egyes itt meg nem nevezett egyéb termékre vonatkozó szabványoknak. E szabványok értelmében a játszótér üzemeltetője köteles a megfelelőségi ellenőrzéseket végezni és az alapvető karbantartási szabályokat betartani.


Az eszközök az alábbiakban felsorolt különböző kor- és magasság kategóriák szerint kültéri használatra készülnek:

 1. A játszótéri eszközök 3-14 éves, átlagosan 60 kg testsúlyú gyermekek számára készülnek. A játszótér egyes eszközeinél lehetőség van az ajánlott korcsoportot 1 éves kortól meghatározni. A játszótér eszközeit 3-6 éves gyermekek, vagy mozgássérült gyermekek, csakis és kizárólag felelős felnőtt felügyelete alatt használhatják.
 2. A fitness-, parkour akadálypálya- és street workout eszközök 140 cm és annál magasabb, legfeljebb 150 kg testsúlyú, egészségügyi problémáktól és betegségektől mentes személyek számára készülnek.
 3. A gördeszka pályák elemi 18 éven felüli személyek számára készülnek. 6-15 év közötti személyek csakis és kizárólag felelős felnőtt felügyelete alatt használhatják.

 

Általános információk


Minden eszköz tervezésének és gyártásának során elsősorban a biztonságos használat, illetve üzemelés van szem előtt tartva. Ennek érdekében a zártszelvények, lapok és egyéb alkatrészek élei mindig le vannak kerekítve. A tartóelemek kellően megerősítettek és megfelelnek a statikai követelményeknek. Minden alkatrész úgy van megtervezve, gyártva és felületkezelve, hogy biztosítsa az eszköz maximális élettartamát.


Anyagok:

 • Tűzihorganyzott acél
 • Horganyzott acél "komaxit" égetett porfestékréteggel
 • HPL jelülésű kompaktlemezek
 • PE jelőlésű műanyagok
 • Gumi


Felületkezelés:

A legjobb típusú felületkezelési megoldások alkalmazásai maximális élettartamot, tartósságot és minimális karbantartást biztosítanak az eszközöknek.


Fém alkatrészek:

A játszótér építésénél használt fém alkatrészek komaxit égetett porfesték felületkezelést kapnak.


A kültéri használatra készült eszközök hosszú élettartamot, tartósságot garantáló kivitelezésekben készülnek, de ennek ellenére figyelembe kell venni, hogy a termékek állandó terhelés, illetve használat álló elemei, részei (járólapok, ülőkék, korlátok stb.) karbantartást igényelnek.

 

A játszótér állapotát az alábbiakban felsorolt tényezők befolyásolják:

 • A használat gyakorisága
 • Éghajlati viszonyok
 • A környezet kémiai hatásai

Az esetleges termék reklamációk csak spontán "hámlásra" vagy más felületkezelési sérülésre vonatkozhatnak, de semmi esetre sem használatból eredendő kopásokra.


Ellenőrzés


A játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003. (XI. 27.) GKM rendeletben jegyzett szabályok szerint a játszótéri eszköz üzemeltetőjének a játszótéri eszköz időszakos ellenőrzését kijelölt szervezettel háromévenként kell elvégeztetnie. Ezen felül a személyi sérülések elkerülésének érdekében az üzemeltetőnek gondoskodnia kell a rendszeres ellenőrzésekről is!


A 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet szerint a játszótéri eszközökről, a kijelölt szervezet általi ellenőrzésekről, valamint az elvégzett javításokról az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetnie a következő adattartalommal:


a) a játszótér címe,
b) a játszótéri eszközök száma,
c) a játszótéri eszköz megnevezése, az azonosítást szolgáló adatok,
d) a használatbavétel időpontja,
e) az időszakos ellenőrzések időpontja,
f) a javítás időpontja,
g) a bontás időpontja.


A nyilvántartást és az intézkedéseket igazoló dokumentumokat a játszótéri eszköz üzemeltetőjének legalább 10 éven keresztül meg kell őriznie!

 

Az üzemeltető további kötelezettségei:

A megyeszékhely szerinti Közlekedési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Kormányhivatala felé az alábbiakat kell végrehajtani:

 • A játszótéri eszközök létesítését, telepítését és ezek állapotával kapcsolatos változásokat 30 napon belül bejelenteni (2017. 01. 01.-től).
 • A játszótéri eszközökről nyilvántartást készíteni és az adatlapokat megküldeni.

 

Az ellenőrzések gyakorisága

Rendszeres/napi szemrevételezéses ellenőrzés:

A napi ellenőrzés feladatai közé tartozik az azonnal látható veszélyforrásokat megtalálni és feljegyezni, amelyek összefüggésbe hozhatók pl. a gyakori használatból-, vandalizmusból, időjárási viszonyokból fakadó veszélyforrásokkal. A rendszeres ellenőrzés kiterjed a játék egész látható felületére és állapotára, az ütéscsillapító talaj szintjére, szennyezettségére (éles, kemény, 2cm-t meghaladó –kő, törött üveg, fém stb.), az eszköz éleinek kitöredezettségére, töréskárra, hiányzó vagy leszakadt szerkezeti részekre.

 

Havi-negyedéves operatív ellenőrzés:

A legalább negyedévente elvégezendő operatív ellenőrzés egy olyan részletes ellenőrzés, amely magába foglalja a tartóelemek, a szerkezeti stabilitás és az egyes alkatrészek kopásának ellenőrzését, különös figyelemet fordítva a mozgó részek nyúlására, meglazulására és kopására. A zárt kialakítású részek felülvizsgálata, kenése, utánfeszítése, cseréje (túlkopás esetén, és csak az eredetivel megegyező minőségben és méretben).

Az alábbi elemek, alkatrészek operatív ellenőrzés alá tartoznak:

 • Tartóelemek
 • Padlók
 • Tetők
 • Lépcsők és létrák
 • Csúszdák
 • Kötélhálók
 • Hintacsuklók
 • Forgójátékok csapágyai

 

Éves átfogó ellenőrzés:

A 12 hónapnál nem hosszabb időszakonként elvégzendő átfogó ellenőrzés feladatai közé tartozik: a berendezés, az alapok és a felületek általános üzembiztos állapotának részletes felülvizsgálata. Ilyenkor ellenőrizni kell az időjárásból eredendő hatásokat (korrózió, rozsdásodás, repedések, eldeformálódások) és minden olyan tartós alakváltozást, amely befolyásolja az eszköz biztonságos használatát. Éves ellenőrzéskor elengedhetetlen feladat, hogy a szerkezeti tartóelemek fedett/zárt alapozási részeit feltárjuk/kiássuk és meggyőződjünk a kellő stabilitásról. Az eszköz ellenőrzését, vagyis felülvizsgálatát szakértő személynek kell végeznie szigorúan betartva a gyártó által megadott írásos utasítást. A szükséges szakértelem mértékét a megoldásra váró feladatok határozzák meg.

 

GKM rendelet (megjegyzés):

A játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003 (XI.27.) GKM rendelet szerint, minden közterületen felállított játszóeszköznek rendelkeznie kell megfelelőségi tanúsítvánnyal. Közvetlenül a telepítést követően egy újonnan elkészült játszótérnek, vagy akár 1 darab eszköznek egy ún. első üzembe helyezési vizsgálaton kell átesnie. Ezt a vizsgálatot hivatalosan kijelölt szervezet végezheti. Az első üzembehelyezési vizsgálatot követően a 2020. július 30. előtt telepített eszközöket 4 év elteltével, a 2020.augusztus 1. után telepített eszközöket pedig 3 évente kell felülvizsgáltatni. A teljes játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003. (XI. 27.) GKM rendeletet itt olvashatja.

 

Karbantartás


A karbantartást a játszótér üzemeltetője vagy tulajdonosa biztosítja!


A rutin karbantartás a következőket tartalmazza:

 • Tisztítás semleges tisztítószerrel (pl. mosogatószerrel)
 • Rögzítőelemek meghúzása
 • Csapágykenés
 • Ütéscsillapító felületek karbantartása
 • Veszélyes tárgyak eltávolítása a játszótér környékéről
 • A homokozóban lévő homok esetleges cseréje
 • A kötélpálya kötelének megfeszítése (maximum 19 mm átmérőjű fém rúd szükséges hozzá).
 • A mechanizmust egy biztonsági csavar rögzíti, amelyet feszítés előtt el kell távolítani, majd feszítés után ismét rögzíteni kell. A mechanizmus egyirányú, nem áll fenn a veszélye annak, hogy rossz irányba forgatva meglazulna a kötél.


Abban az esetben, ha a játszótéren észlelt hibák kizárják annak használatát, a hibák kijavításáig meg kell akadályozni a gyermekek hozzáférését!


Felületkezelés javítása égetett porfestékkel

A festékréteg javításának eljárása a következő:

 • megtisztítjuk a sérült területet a fém rétegig (a felület legyen tiszta és száraz),
 • zsírtalanítjuk műszaki benzinnel,
 • lefestjük egy rétegen por és gyanta keverékével (a tisztítás és a festés közötti lehető leghosszabb időköz 4 óra),
 • a frissen felhordott réteget hagyjuk megszáradni (24 óra).


A festési folyamathoz 43750 LEGANTE PER INVERCAR színtelen folyékony gyantát és az adott RAL porszínét por alakban használjunk. Ezt a két komponenst keverjük össze megfelelően mégpedig úgy, hogy 100% gyantából indulunk ki és 10 - 30% porszíneket keverünk bele a kívánt árnyalatot elérve (10% - sötét árnyalat, 30% - világos árnyalat).

Felhívjuk figyelmét, hogy a javított területen festés nyomai láthatók majd akár fújásos javítás esetén is! A javított terület el fog térni a többi résztől, de ez azonban nem jelenti azt, hogy a termék védő tulajdonságai vagy garanciális ideje csökken.


Az ütéscsillapító felület karbantartása:


Az üzemeltető úgy köteles gondoskodni a felület karbantartásáról, hogy az megfeleljen az STN EN 1176 szabvány szerinti ütéscsillapítás követelményeinek! E karbantartás magában foglalja pl. a tisztítást, felületlazítást, fűnyírást, fűvetést stb.


FIGYELMEZTETÉS: Ha az üzemeltető vagy az általa megbízott személy a gyártóval való előzetes egyeztetés nélkül avatkozik be a játszótéri eszköz szerkezetébe, az üzemeltető elesik az esetleges garanciális időszakok érvényesítésétől!


A játszótér és sportpálya megfelelő működés fenntartása-, a használók biztonsága-, valamint az eszközök élettartamának meghosszabbítása érdekében kövesse az itt megjelenített utasításokat a használat ideje alatt is!


Bármely kialakult problémával kapcsolatban (üzemeltetés, karbantartás, ellenőrzés) forduljon a gyártóhoz!


Így értékelik szolgáltatásainkat
Major Ilona, Ács
15. november 2023
A kő-papír-olló tábla egy érdekes, új színfoltja lett óvodánk udvarának. Köszönöm, hogy meglátogattak bennünket. Szeretettel várjuk Önöket a későbbiekben is ...
Hajnal Ferenc, Szolnok
31. október 2023
Egy esős nap reggelén a VVZ Játszóterek Kft. lelkes csapata mérleghintát varázsolt az addig üresen álló óvodai udvarunkra. Ezúton is ...
Kovács Andrea, Nagykáta
30. október 2023
Köszönjük a VVZ Játszóterek Kft. kollégáinak a rugalmas támogatást.Példaértékü összefogással most az első játékelemet telepíteni tudtuk.

Minőséget képviselünk!

Cégünk gyermekjátszóterek, fitnesz- és street workout parkok, gördeszka pályák, valamint utcabútorok gyártásával, forgalmazásával és telepítésével foglalkozik. Az aktuális trendeket követve, a biztonságot és a játék örömét szem előtt tartva, évről évre fejlesztjük termékeinket! Minőségi anyagok felhasználásával biztosítjuk ügyfeleink megelégedettségét! Együttműködünk a pályázatok előkészítésében, a látványtervek és tervdokumentációk elkészítésében, valamint a projektek teljeskörű levezetésében.

A kínálatunkban szereplő összes termékünk tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát mindegyikük megfelel az EN 1176, EN 1177, EN 16 630, EN 14974 + A1 és EN 16899 vonatkozó Európai szabványok által megkövetelt biztonsági előírásoknak! Minőségünket más sem bizonyítja jobban, mint a kiérdemelt nemzetközi megfelelőségről szóló ISO és EMAS tanúsítványaink.

Kapcsolat

2900 Komárom, Mártírok útja 86-92.
Magyarország

Szakembereink várják kérdéseit